Med billig hyrbil i Reykjavik

 

Visslandes skjuter kokande vatten upp ur jordens innre upp flera meter mot himmelen. En polarräv flyr, uppskrämd av naturrns kraft, över bergen, som är överväxta av mossa och lava. Vid horisonten sticker snötäckta bergstoppar upp. Nationalparken Þingvellir, nordöstlig från Reykjavik, visar sig Island som semestrare känner till ön från böcker och tv-program. Sedan jordbävningen år 2000 är den stora Geysir, namngivare för de heta källorna, åter aktiv och skjuter flera gånger per dag 100°C hett vatten i luften. I omgivningen finns de även andra blubbande vattenhål och den mindre gejsern Strokkur, som i härliga 10 minuters intervall framför en 35 meter hög vattenpelare. Speciellt imponerande är vattenfallet Gullfoss. Över två plan störtar de iskalla vattenmassorna nästan 32 meter ner i djupet. Under vintern fryser vattnet till fantastiska isbildningar och meterlånga tappar.

Tips för Reykjavik med hyrbil: grön energi

Islands vinter är lång, kall och våt. Mellan November och Mars stiger dagstemperaturen nästan inte över 4°C vid kusterna, i höglandet kan det bli ännu kallare. Vid vintersolståndet kommer solen, lika som i norra Sverige, nästan inte över horisonten, då härskar det hela dagen mörker. Men trots kyla, snö och regn söker man vid tillfarten till Reykjavik framgångslöst efter rykande skorstenar. 98% av hushållen försörjs nämligen med de heta källorna i omgivningen, och det är nästan 115.000 invånare, som Islands huvudstad har, nästan 38% av totalbefolkningen.

Reykjavik är en grön stad. De flesta människorna bor i enfamiljehus med stora trädgårdar. Turister övernattar för det mesta i semesterhyttor, vandrarhem och värdshus. Mitt i staden, som befinner sig vid landets sydvästra kust, sträcker sig stadssjön Tjörn, vid vars norra strand rådhuset rågar ut i sjön på styltor. Här nästlar gigantiska sjöfågel populationer. Med en billig hyrbil är det fritt fram att lägga upp schemat efter egna önskemål.

Tips för Reykjavik med hyrbil: omgivningen

Utanför innerstaden, som man kan utforska med en billig hyrbil i Reykjavaik, befinner sig parken Laugardalur, som består av en botanisk trädgård, en djurpark, flera sportplatser och en av landets finaste och största termalbadanläggningar. Reykjaviks kännetecken är Hallgrímskirkja, en kyrka, som utifrån ser ut som en uppradning av basaltpelare. Med hiss kommer besökarna upp i det 74 meter höga tornet. Därifrån har man den bästa blicken över staden, det bergiga kustlandskapet och havet. En specialitet inne i kyrkan är fönstrena bakom altaret. Här ser man inte på färgglada bilder av glas, utan på islands mörkblåa himmel. Förutom Hallgrímskirkja finner man överallt i staden andra sevärda byggverk.

I Reykjavik finner man även landets viktigaste muséer, blanda andra nationalmuséet och nationalgalleriet och även andra konst- och historiemuséer, vilka man kan nå med en billig hyrbil i Reykjavik. I Fridluftsmuséet Árbæjarsafn, lite utanför innerstan, guidar museummedarbetare i folkdräkt genom en bebyggelse från 1800-talet. De ungefär 30 Torvhyttorna och borgarhusen är utsmyckade med originalmöbler från den tiden.

Från Reykjaviks hamn lägger, om vädret tillåter, dagligen båtar löst för fisketurer och valskådningen. I vattnen runt om Island tumlar över 270 fiskarter och mellan April och September dyker nästan varje dag olika valarter, späckhuggare,, delfiner och sjölejon upp. Och även om man inte har tur och inte får se ett av de gigantiska havsdjuren, lönar sig ändå en tur längs kusten, om med båt, med bil eller till fots. På klipporna nästlar ovanliga fågelarter. Den mest kända är lunnefågeln, som räknas som öns inofficiella heraldiska vapendjur.

Trots snö och kyla är Island ett ovanligt resmål, framförallt för individualturister, som söker efter ensamhet. Reykjavik är den svårtillgängliga öns hjärta, upptäck den nordiska skönheten omgiven av bubblande källor, mossbevuxna klippor och oroliga sjöar med en terrängduglig hyrbil.

Utnyttja möjligheten till billig biluthyrning och utforska Reykjavik på egen hand.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.